Skip til hoved indholdet

Afsluttede udviklingsprojekter

Startede som forsøgsordning i 2020 i drift 2024

Efter to forsøgs-uddannelsesforløb godkendte Uddannelses- og Forskningsstyrelse i efteråret 2023 Marstal Navigationsskoles nye uddannelse som færgenavigatør. 

Uddannelsen er udviklet i et samarbejde mellem Færgesekretariatet og MARNAV og er målrettet de små lokale færger, ø-færger og genvejsfærger på under 500bt i hele Danmark.

De to forsøgs-forløb dokumenterede, at der er efterspørgsel på de færdiguddannede færgenavigatører samt at alle færdiguddannede færgenavigatører efterfølgende kommet i arbejde.

Uddannelsen, som varer 14 måneder, består af 24 ugers undervisning på skole i Marstal, fordelt på fire ugers indledende undervisning og 20 ugers afsluttende undervisning, samt seks måneders praktik på en indenrigsfærge.

Første hold på den godkendte uddannelse startede i foråret 2024 og afslutter uddannelsen med eksamen juni 2025.

Uddannelsen retter sig mod folk, som gerne vil til søs, uden at skulle bruge et helt år på langfart for at besejle de kortere ø-færge-ruter.

Adgangskravene til uddannelsen er:

  • En uddannelsesaftale med et selskab med færger i indenrigsdrift i Danmark

  • Mindst 2 års relevant erhvervserfaring eller mindst 5 års generel erhvervserfaring

  • Et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve

Oversigt over opfyldte verdensmål

BilledeVerdensmål
Kvalitetsuddannelse
Ligestilling

Start 2021 i drift 2022

I 2020 udkom rapporten ”Kurs mod maritime uddannelser”, som kortlagde nogle af de barrierer, der er, for at kvinder vælger en maritim uddannelse og ikke falder fra undervejs. Rapporten var bestilt af Uddannelses- og Forskningsministeriet, som efterfølgende bevilgede 500.000 kr. til et FoU-projekt, der skulle styrke optaget af og mindske frafaldet af kvinder på de maritime uddannelsesinstitutioner.

De seks danske maritime uddannelsesinstitutioner deltog i projektet med fokus på de to væsentligste barrierer for rekruttering og fastholdelse af kvinder i den maritime branche:

  1. Kultur- og arbejdsmiljøet til søs kan være svært for kvinder at være i

  2. Der mangler kendskab til de maritime uddannelser i folkeskolerne 

Projektet ønskede at udarbejde konkrete og brugbare løsninger, som skal afhjælpe problemerne.

Kultur- og arbejdsmiljøet til søs

Løsningen blev at udvikle nyt undervisningsmateriale, som kan bidrage til at fremme en sund kultur om bord på skibene og de maritime arbejdspladser på land. Opgaven blev outsourcet til Kvinfo, som har erfaring med problematikker inden for køn og diversitet. Materialet skulle handle om god kommunikation, inklusion og diversitet og komme med konkrete anbefalinger.

Undervisningsmaterialet bygger på præmissen om, at første skridt på vejen er, at alle begynder at tale om, hvad der foregår. Med cases og refleksionsspørgsmål lægger undervisningsmaterialet op til åbne og tillidsfulde drøftelser om arbejdsmiljøet. Hensigten er, at de unge får modet til at få øje på og ændre usunde normer og forebygge og håndtere ulovlige krænkelser, mobning og chikane. Det er også gennem åbenhed og dialog om emnet, at deltagerne bliver bedre rustet til i praksis at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø.

Hovedformålet med undervisningsmaterialet SÆT KURSEN er at skabe grundlag for netop den vigtige samtale.

Materialet som findes her blev offentliggjort i 2022 og anvendes nu i undervisningen på MARNAV. 

Kendskab til den maritime branche i folkeskolen

Fokus for dette projekt var at klæde UU-vejledere i folkeskolen bedre på til at vejlede piger og drenge om uddannelses- og karrieremulighederne i den maritime branche i form af videomateriale til vejledningsopgaven.

Videoerne skulle vise rollemodeller i arbejdssituationer kombineret med information om uddannelsesmuligheder i det blå Danmark og med henvisning til hjemmesider og links.

Opgaven blev outsourcet til en virksomhed, som desværre gik konkurs under projektet. Det var derfor ikke muligt at fuldføre den del af projektet.

De deltagende uddannelsesinstitutioner i projektet var: MARNAV, SIMAC, MARTEC, AAMS (Aarhus Maskinmesterskole), FMS (Fredericia Maskinmesterskole) og MSK (Maskinmesterskolen i København). 

Oversigt over opfyldte verdensmål

BilledeVerdensmål
Sundhed og trivsel
Kvalitetsuddannelse
Ligestilling mellem kønnene

Start 2018 i drift 2021

MARNAV ønsker at tilbyde studerende og kursister de bedste og mest tidssvarende undervisningsmuligheder i Cargo-håndtering, nødprocedurer, ballasting og meget andet – også på internationalt niveau. I tilknytning til en forestående opgradering af MARNAVS Cargo Simulator, var det derfor vigtigt at indtænke og udarbejde kravsspecifikation for fremtidige behov i Cargo-undervisningen, herunder også tilbud om online-undervisning.

På den baggrund blev der søgt og givet tilsagn om fondsmidler til opgradering af MARNAVS Cargo-simulator med e-learningsplatform og ny software så undervisningen løbende kan tilpasses ny udvikling og nye behov. 

Det er vigtigt, at navigatører løbende vedligeholder deres færdigheder og kan træne under trygge forhold i en simulator. Med den nye og forbedrede mulighed for fjernundervisning, er det nu muligt at tilbyde Cargo-undervisning og kurser til søfolk, uanset hvor de befinder sig i verden.

Projektet blev støttet af Lauritzen Fonden og Orientfonden.

Den opdaterede Cargo-simulator blev taget i brug primo 2021 og det første kursus blev afholdt i marts 2021.

Oversigt over opfyldte verdensmål

BilledeVerdensmål
Kvalitetsuddannelse
Industri, innovation og infrastruktur

Start 2020 i drift 2022

Et væsentligt led i de maritime uddannelser er træning og viden om maritim sikkerhed og MARNAV har øvelsesjoller og redningsfartøjer til den praktiske træning i sikkerhed. Materiellet kræver løbende vedligehold og udskiftning, så der hele tiden er tidssvarende undervisningsmaterialer i højeste kvalitet.

Med projektet iværksatte MARNAV et massivt og samlet kvalitetsløft af undervisningsmateriel og -faciliteter på havnen.

Projektet søgte og fik 4,7 mio. kr. i fondsmidler: 3,5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Christine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og 1,2 mio. kr. fra Den Danske Maritime Fond.

 Projektet, som blev gennemført i tre faser, omfattede:  

  • indkøb af øvelsesjoller til sejlads med elever, studerende og kursister.

  • Indkøb af redningsbåd og FRB-båd. Herunder projektering på havnen til etablering af davit- og kransystem til bådene.

  • opførelse af ny bådhal til opbevaring af undervisningsfartøjer og øvrigt materiel samt et værksted, omklædningsfaciliteter og tørrerum.

En bedre standard af faciliteter og undervisningsmateriel tilgodeser ikke kun vores elever og studerende i form af bedre undervisning og rammer for aktiviteter på havnen. Skolens kursusvirksomhed og dermed indtjeningsmulighederne har også fået et kvalitetsløft, så vi kan tilbyde vores kursister det bedste i kurser og (efter)uddannelse inden for den maritime sikkerhed så som: FRB- og redningsbådskurser, søsikkerhedskurser og ikke mindst genopfriskning af søsikkerhedskurser, som skal gøres hvert femte år.

Øvelsesjollerne blev taget i brug i sommeren 2021, redningsbåd og FRB-båd blev søsat i slutningen af 2021 men først taget i brug i 2022. Bådhallen blev indkøbt i foråret 2022.

Oversigt over opfyldte verdensmål

BilledeVerdensmål
Kvalitetsuddannelse​

Hold dig opdateret med nyt fra Marstal Navigationsskole

Marstal Navigationsskole

Maritimt Uddannelsescenter

Ellenet 10, 5960 Marstal

Telefon: +45 6253 1075
marnav@marnav.dk

Telefontider

Mandag til torsdagKl. 09:00 - 14:00
FredagKl. 09:00 - 13:00

Genveje

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback