Færgenavigatør
OBS: Uddannelsen til Færgenavigatør er helt ny, og den har kørt som en forsøgsordning i to år.
Den periode er nu udløbet, og uddannelsen er i øjeblikket til evaluering ved Uddannelses- og Forskningsministeriet. Samtidig er vi i gang med at søge om at gøre uddannelsen permanent.
Mens vores ansøgning behandles kan vi ikke udbyde uddannelsen.
Vi ved ikke, hvornår behandlingen af vores ansøgning er slut, men vi forventer at høre nærmere i løbet af efteråret 2023.
Hvis du gerne vil informeres, når det sker, så send en mail til: marnav@marnav.dk
Kort om uddannelsen
Efter endt uddannelse får du sønæringsbevis som styrmand af 4. grad med begrænsning, og kan som sådan mønstre som styrmand i dit praktik-rederis færger. Du kan også søge ud i andre rederier – her skal du dog først igennem en instruktion til den nye færge og en praktisk vurdering.
Du kan tage en uddannelse, der er målrettet de små lokale færger, ø-færger og genvejsfærger over hele landet.
Du lærer: sømandskab, sikkerhed, navigation og el-drift. Desuden kommunikation, service og turisme.
Hvad sker der på færgen?
Om bord på færgen kommer du til at lære arbejdsgange og procedurer, der vedrører alle aspekter af arbejdet på en færge. Men du kan ikke selvstændigt varetage funktioner/opgaver, der ifølge skibets procedurer skal varetages af den faste besætning.
Du får adgang til en elektronisk uddannelsesbog fra Marstal Navigationsskole, som du skal følge. Den sikrer, at du kommer igennem alt relevant arbejde på skibet. Du bliver også tilknyttet skolens læringsplatform, hvor du modtager opgaver i løbet af praktiktiden.
Rederiet udpeger en kvalificeret navigatør (styrmand eller skipper), som er din praktikvejleder igennem din praktiktid på færgen.
Som praktikant mønstrer du som overtallig ombord, og praktiktiden skal kunne dokumenteres i forhold til Søfartsstyrelsens udstedelse af sønæringsbevis.
Du arbejder efter en aftalt vagtplan.
Hør mere om Navigatøruddannelsen
Her kan man høre om de studerendes oplevelse af uddannelsen, skolens rektors synspunkter efter det første års dimittender er udklækket, såvel som hvordan en overfartsleder ser på uddannelsen, praktikforløbet og rekrutteringsmulighederne.
Nye navigatør-studerende føler sig godt rustet
Ny uddannelse til færgenavigatør hitter
Du kan også læse, hvor glade studerende har været for uddannelsen og deres nye job her på DR.dk