Skip til hoved indholdet

Fremtidens værksted

Strategisk mål: Uddannelse for alle

Nyt bæredygtigt værksted med plads til alle

Nye krav til undervisningen på de maritime uddannelser betyder flere værkstedstimer. Skolens nuværende værksted er for lille og utidssvarende og kan kun rumme en halv klasse ad gangen. En del af undervisningen bliver derfor flyttet til de sene eftermiddagstimer. Det betyder, at eleverne får meget lange skoledage og det går ud over deres trivsel.

Vi søger derfor midler til at ombygge og indrette et nyt, moderne og markant større værksted i eksisterende bygninger længere oppe ad vejen.  Et nyt værksted vil løse vores akutte pladsproblem og give mulighed for at tilbyde differentieret og innovativ undervisning. Det kan desuden skabe nye samarbejder på tværs af uddannelser på Ærø, men også projekter med flere hold og større projekter, som kan bringe eleverne tættere på praksis. Et nyt værksted vil også give mulighed for at forny og udvikle værkstedsundervisningen med digitale værktøjer og en indretning, som kan hjælpe til med at bryde stereotype opfattelser af hvordan ”man(d)” er på et værksted.  

Et bæredygtigt og moderne værksted

Værkstedet skal nyindrettes i et tidligere autoværksted på Reberbanen 55, og vi forventer, at det står klar i januar 2025.

Det nye værksted:

  • Sikrer, at vi kan opfylde kravene til værkstedstimer på HF-Søfart maskintekniske linje.

  • Udvider kapaciteten til det dobbelte, så eleverne kan få kortere skoledage, og dermed øget trivsel.

  • Giver langt bedre muligheder for differentieret undervisning

  • Får flere arbejdsstationer og -kabiner med mulighed for at lave digital og praktisk undervisning i hydraulik og svejsning.

  • Får lokaler til undervisning og forberedelse.

  • Har udearealer, som også indrettes som værksted: containere til skærebrænding, praksisnær undervisning i fx surring, plads til at istandsætte og vedligeholde skolens fartøjer m.m.

  • Giver plads til åbne værkstedet for andre unge på Ærø og fx afholde ”Åbent Værksted” og andre arrangementer bl.a. i samarbejde med Campus Ærø.

Vi forventer at projektet vil øge undervisningens kvalitet, elevernes trivsel og understøtte Marstal Navigationsskoles strategiske mål ”Maritime Uddannelser for alle”. Det vil vi måle på i den årlige trivselsundersøgelse blandt eleverne, hvor vi blandt andet måler på tilfredshed med uddannelsens kvalitet og faciliteter.

Udviklingen af det nye værksted skal ses i sammenhæng med Marnavs øvrige udviklingsindsatser, der skal sikre en fortsat og stigende tilgang til skolens uddannelser.

FNs Verdensmål

Med Fremtidens Værksted har vi også fokus på FNs Verdensmål.

Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse
Kvalitetsuddannelse, idet vi vil give flere unge adgang til at modtage uddannelse af høj kvalitet særligt inden for de tekniske uddannelser.
Verdensmål 3: Sundhed og trivsel
Sundhed og trivsel, fordi eleverne får kortere skoledage og fordi den differentierede ’hands-on’-undervisning har en mere eksperimenterende og legende tilgang, som får eleverne ud af den sædvanlige stillesiddende elevrolle.
Verdensmål 5: Ligestilling
Ligestilling, fordi det moderne, digitaliserede og eksperimenterende værksted samtidig gør op med stereotype forestillinger om køn og roller i værkstedslivet. 

Organisering og samarbejde

Projektet drives af Marstal Navigationsskole. Der vil både før og efter ibrugtagning være et tæt samarbejde med øvrige værkstedsfaciliteter på øen som blandt andet Motorfabrikken, FabLab m.fl.

Økonomi

MARNAV har selv finansieret køb af værkstedet på 2.200.000 kr.
Det samlede budget til renovering, klimaskærme modernisering m.m. er på 4.500.000 kr., hvoraf MARNAV selv finansierer ca. 650.000 kr. Der er endnu ikke givet tilsagn om den endelige finansiering.   

Hold dig opdateret med nyt fra Marstal Navigationsskole

Marstal Navigationsskole

Maritimt Uddannelsescenter

Ellenet 10, 5960 Marstal

Telefon: +45 6253 1075
marnav@marnav.dk

Telefontider

Mandag til torsdagKl. 09:00 - 14:00
FredagKl. 09:00 - 13:00

Genveje

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback