Skip til hoved indholdet

Smart Sea

Strategisk mål: Udvikling og videnssamarbejde fremmer grøn omstilling i den maritime branche

Fremtidens maritime uddannelser

Den teknologiske udvikling indenfor det maritime område går hurtigt. ”Smart Sea” er et projekt i startfasen. Projektets fokus er, at udvikle og tilpasse maritime uddannelser, efteruddannelser og kurser til fremtidens søfolk.

Autonome højteknologier som AI-assisteret navigation vinder mere og mere frem som metode til at udvikle sikker, bæredygtig og effektiv sejlads i fremtiden. Autonome og fjernstyrede fartøjer kan fungere uafhængigt af menneskelig interaktion under sejladsen, men vil ofte være bemandede.

De nye teknologier medfører først og fremmest et behov for nye færdigheder og kompetencer for ansatte i den maritime branche.  Men den teknologiske udvikling betyder også, at søfolk i fremtiden får nye roller og ansvarsområder i arbejdet med at operere skibene.

Der er derfor behov for helt ny viden om og en ny værktøjskasse til sejlads med disse skibe, uanset om styringen foregår fra skibets bro eller andetsteds.

I Smart Sea-projektet deltager MARNAV sammen med DTU i et analysearbejde med at identificere, hvilke færdigheder og kompetencer fremtidens operatører af autonome skibe og sejlende droner har brug for. På baggrund af den viden, skal der udvikles uddannelseskrav, kurser og undervisning, der kan indgå i fremtidens skibsføreruddannelse og øvrig uddannelse og efteruddannelse inden for det maritime område. 

Smart Sea-projektet skal ses i naturlig forlængelse af MARS II projektet.


Verdensmål

Kvalitetsuddannelse
MARNAV udvikler og tilpasser løbende uddannelser og kurser til udviklingen inden for bl.a. grønne løsninger, digitalisering og autonomi på det maritime område, så vi sikrer at fremtidens søfolk får den bedste uddannelse med de færdigheder og kompetencer, der er behov for.
Industri, innovation og infrastruktur
Målet er blandt andet at understøtte innovation og udvikling inden for det maritime område, ved at udvikle og tilpasse uddannelser og medarbejderkompetencer til fremtidens teknologier i den maritime verden.  
Klimaindsats
De nye autonome højteknologier har fokus på at understøtte udviklingen af en mere bæredygtig og effektiv, og dermed mindre klimabelastende, sejlads i fremtiden.  

Tidsplan

Projektet er to-årigt og løber fra 2024 – 2026.


Organisering og samarbejde

Projektet er forankret i DTU og gennemføres i et samarbejde med MARNAV, MARTEC, Port of Aalborg og Logimatic.


Økonomi

Det samlede projektbudget er på 5,4 mio. kr., som finansieres af samarbejdspartnerne. Heraf medfinansierer MARNAV 207.000 i delprojekterne: “Competence development for the AI-assisted human navigator” og “Human-technology interactions, barriers and potentials in autonomous and remote navigation”. 

Hold dig opdateret med nyt fra Marstal Navigationsskole

Marstal Navigationsskole

Maritimt Uddannelsescenter

Ellenet 10, 5960 Marstal

Telefon: +45 6253 1075
marnav@marnav.dk

Genveje

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback